JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn og arbeidsvilkår

Knut-Johannes fortsetter kampen for jobbsikkerhet ved anbud

Vekteren Knut-Johannes Berg fikk landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet med på at forbundet skulle styrke arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse. Nå vil han ha med LO-kongressen på det samme. 
Knut-Johannes Berg er hovedtillitsvalgt i Avarn, og delegat fra NAF avdeling 6 Vest på LO-kongressen.

Knut-Johannes Berg er hovedtillitsvalgt i Avarn, og delegat fra NAF avdeling 6 Vest på LO-kongressen.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no 

2019: – Dette er deilig, nesten litt ubeskrivelig, sa Knut Johannes Berg til Arbeidsmanden rett etter av Arbeidsmandsforbundets landsmøte var ferdig. Han hadde fått flertall for forslaget om at forbundet skulle jobbe for å styrke arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse slik at også serviceyrkene skal omfattes av regelverket. 

Det hadde vært vekterens misjon på dette landsmøtet. Å få gjennom at forbundet skulle jobbe for å styrke jobbsikkerheten for alle som jobber i yrker som drives av anbud. 

2022: – Tjenesteytende yrker leverer mennesker og ikke anleggsmidler. Dette gjør at vi faller utenfor loven. Virksomhetsoverdragelse må gjelde for alle yrker, og lønns og arbeidsvilkår må bevares lenger enn bare til neste gang tariffavtalen skal forhandles. Vi har bare ett arbeidsliv og det må vi inkludere alle i, sa Knut-Johannes fra talerstolen på LO-kongressen. 

Før vi fortsetter, en presisering for lesere som ikke er så drillet i virksomhetsoverdragelser:

En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen. Med en virksomhetsoverdragelse får de ansatte beholde jobben under den nye arbeidsgiveren. Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette. Det er Arbeidsmiljølovens kapittel 16 som setter reglene for hva som er en virksomhetsoverdragelse, og hvordan den skal foregå.

Gjenreiste forslaget

Arbeidsmandsforbundet sendte inn forslag til LOs handlingsprogram som skal vedtas på LO-kongressen med følgende ordlyd: «Det må jobbes for at arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse styrkes slik at de også omfatter serviceyrkene, og andre som i dag faller utenfor regelverket. Det må også tas med regler for overføring av opptjente ytelser som feriepenger og lignende.»

Da innstillingen fra Los sekretariat kom tilbake, lød den: Tiltres ikke. 

Knut-Johannes Berg og Arbeidsmandsforbundet vil ikke gi seg med det. Forbundet organiserer mange i servicesektoren med arbeidsplasser som jevnlig blir satt ut på anbud. Det er også mange arbeidsfolk i andre forbund som lever under anbudsregimet.

– Oppgaver som renhold, renovasjon, veivedlikehold, vektertjenester, kollektiv transport og til og med ambulansen er anbudsutsatt, poengterte han fra talerstolen på LO-kongressen. 

Knut-Johannes mener det er noe grunnleggende feil med et system som frarøver bortimot halvparten av det norske arbeidslivet det stillingsvernet vi har krav på.

Derfor gjenreiste vekteren forslaget, med en endring i siste setning: «Det må jobbes for at arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse styrkes slik at de også omfatter serviceyrkene, og andre som i dag faller utenfor regelverket. Det må også sikres at ytelser som pensjon og AFP ikke går tapt». 

– Vi er nødt til å sikre at ikke opptjente pensjonsytelser går tapt i anbudsrunder!

Duker for useriøse

– Vi må konkurrere for å få fortsette i jobbene våre, og stillingsvernet vårt forsvinner, slår Knut-Johannes fast. 

Han påpeker at anbud det baner vei for useriøse arbeidsgivere. 

– Når det bare er laveste pris som gjelder, legger det til rette for useriøse selskap som ikke trenger å ta hensyn til hva som står i en tariffavtale. 

Hvis lovverket om virksomhetsoverdragelse også blir gjeldene i servicesektoren, vil de useriøse måtte legge inn i anbudene at de ansatte skal ha den lønna, pensjonen og arbeidsvilkårene de har i dag, påpeker han. 

– Dermed kan de ikke konkurrere på å gi de ansatte dårligere lønn og arbeidsvilkår, avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse